Ads

Tuesday, April 7, 2015

Resipi Jenahak/Siakap 3 Rasa

Resipi untuk ikan 3 rasa ni, sama je boleh diguna pakai untuk kedua-dua ikan, Jenahak or Siakap, or.. sukati la nak ikan apa, talapia pun boleh, tapi yang best ikan yang besar dan isi yang banyak, .leh aja nokk. :) bantai. 


Resipi ni, adalah di bantai dan boleh juga diguna pakai oleh sesiapa yang teringin nak makan macam kat kedai, tapi boleh melebih-lebih dalam "edit" masakan suapaya ianya Ohsem! 

Sebab saya adalah orang yang simple gigle je uolls, tapi berselera besor. :) dan, inilah rahsia nak pikat suami, masak macam kat kedai. (eh!)

Bahan-bahan

 Tumis 

1) 3 Ulas Bawang Merah
2) 2 Ulas Bawang Putih
3) Halia (Guna sebesar ibu jari saje) 

* better untuk tak blender, korang potong bwang putih n bawang merah ni, pahtu cincang-cincang, manisnya sangat terasa. Halia tu potong panjang-panjang. okeh?

Sos

1) 3 Sudu besar sos cili
2) 5 Sudu besar sos tomato
3) 3 Sudu besar sos tiram
4) 1/2 sudu besar gula
5) Air
6) 1 Sudu Sos ikan

Hiasan

1) Tomato
2) Timun
3) Carrot

*semua potong dadu

Ikan 

Telur sebiji salut, dan kemudian salut dengan tepung jagung. Goreng! (pastikan korang make sure minyak cukup panas!!) 


Cara-cara



Bahan Hiasan Potong dadu.



Hangpa tumis Bahan Tumis tadi sampai bawang-bawang dah kekuningan masukkan Bahan Sos dah agak-agak cambest sikit, masuk Carrot dulu, bagi dia lembut, bila dah lembut, boleh kunyah masukkan Tomato dan Timun. 



Lumur ikan.


Goreng dalam minyak yang panas!
\
Bila ikan dah masak, korang lumurkan saja Sos tadi atas ikan yang dah digoreng ni. Jangan gaulkan, sebab takut ikan lembik. 

dan tadaa~ sedia untuk dihidangkan! Suami makan Sampai Jilat-jilat jari. (oh! cliche sangat..)



Sekian Resipi Puan Nana Miskom bini Mazlan. 

Till we date again. With Next recipe! InsyaAllah, semoga Allah S.w.t memberi cetusan idea masakan lagi, Ameen. 

Haha, selamat mencuba! 



No comments: