Ads

Thursday, April 16, 2015

Resipi Kari Kepala Ikan

Hahahaha

memang, i memang loike to eat. Demi memahami dan memenuhi kehendak nafsu makan, i banyak belajaq masak, jenis picture punya person, memang dari kecil, tengok macam mana nenek masak, ibu, kawan-kawan (masa zaman U). 

ini ikan Jenahak, sebenarnya, kawan i punya husben kaki pancing ikan laut. Memang pergi laut dalam punya tu. So, jenahak yang dipancing tu, memang baru tangkap punya, tu yang minggu lepas, bahagian ekor buat tiga rasa, ni bahagian kapala, kita kasi itu buat kari. 

i memang macam nenek-nenek sikit ye, suka lagi menumbuk kalau nak masak-masak kampung ni, sebab bila tak berapa nak hancus bawangs2 tu, dia ada satu nikmat rasa yang uuummppphh! :P


1) 3 Ulas bawang kecik
2) 1 Ulas Bawang besar
3) 2 Ulas Bawang Putih
4) Halia, saiz ibu jari

(ni semua ikut hangpa lah, nak tumbuk ke nak blender ke yek? yek? )

5) 2 kuntum bunga lawang
6) 1 batang kayu manis
7) Daun Kari
(buh juga, halba2 rempah ye, kalau tatau, tanye je org jual, halba2 buat kari guna yang mana?haha) 

tumis sampai kuning (agak-agak), masukkan;

8) 1 paket kecil rempah ikan
9) 1 sudu serbuk cili (ikut lah nak pedas mana) 

korang bancuh dengan air, pahtu masukkan sekali dengan yang tengah tumis tadi. sampai pecah minyak tau. :)

pahtu masukkan ikan. (Jangan lupa buh garam n gula secukup rasa) 

sebenarnya, kalau ikut style mamak, dah boleh stop bila level ni, korang cuma masukkan bendi n tomato dan siap! 

Tapi kalau Jenis suka nak berlemak santan, Korang taruk dulu santanye, kacau-kacau, kemudia taruk ikan dan sayur-sayur aksesori korang. :) (yang jenis aku buat taruk santan, sebab suka berlemak) Haha.  







Kuah nye pekat benor, kalau nak cair, lebihkan air ye sayang-sayang. :)

selamat mencuba! :)

No comments: